In het diepe zuiden van Algerije ligt het hooggelegen rotsplateau Tassili N’ajjer, dat op Unesco’s werelderfgoedlijst staat vanwege de vele rotstekeningen. Hier vind je de best bewaarde en meest verfijnde prehistorische rotskunst ter wereld tot 12.000 jaar oud. Duizenden tekeningen en gravures laten onder andere menselijke figuren, olifanten, giraffes, neushoorns, struisvogels en ook koeien en geiten zien. De diepe valleien en bizar gevormde rotspieken van het Hoggar-gebergte vormen de kern van de Algerijnse Sahara en herbergen het thuisland van de grootste Toeareg-stam.De beeldentuin vormt een magnifiek schouwspel waar zand en rotsen elkaar afwisselen in een oneindige dans met de elementen.
Het noorden van Algerije herbergt een schat aan cultuursteden en archeologische sites. Feniciërs, Berbers, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen en Fransen lieten in dit immense land overal hun sporen na. Het resultaat is een onwaarschijnlijke en prachtige culturele mix.
Tussen 1500 en 400 v.Chr. waren de Feniciërs de belangrijkste zeevaarders van de Middellandse Zee. Op hun vele reizen stichtten ze kleine, permanent bemande, handelsposten om de handel met de plaatselijke bevolking te vergemakkelijken. Zo ook in wat vandaag Algerije is: steden als Algiers en Constantine, maar ook Cherchell en Tipaza kunnen bogen op Fenicische wortels.
Vanaf de derde eeuw v. Chr. begonnen de Romeinen het laken naar zich toe te trekken; de Feniciërs verloren langzaam hun greep op de macht waardoor de Berbers – de oorspronkelijke bewoners van Algerije – hun koninkrijk Mauretania sterk konden uitbreiden. Niet voor lang, want ook hier liet Rome al snel zijn macht gelden, onder andere met de bouw van militaire kampen die later uitgroeiden tot lokale centra. Steden als Djemila, Lambesis en Timgad herbergen uitzonderlijk bewaarde theaters, tempels, triomfbogen, beelden en mozaïeken die tot de mooiste van Noord-Afrika behoren.
Dieper in het binnenland wisten de Berbers hun eigenheid wel te bewaren. De stad Ghardaia werd gesticht door moslims. Ghardaia maakt deel uit van een pentapolis, vijf versterkte steden met smalle gekleurde huizen. Le Corbusier vond hier inspiratie voor zijn modernistische architectuur.
Maar Algerije is nog zoveel meer: de ommuurde stadscentra (kasba’s), het heldere licht, de geuren en kleuren, art nouveau,…. En een grenzeloze gastvrijheid !
13u45 – 15u05 (uren onder voorbehoud) :rechtstreekse vlucht vanuit Parijs CDG naar Algiers met Air France.
Transport naar Parijs CDG met minibusje (nog niet inbegrepen).
Transfer naar het hotel, check-in, diner en overnachting.
Logement in Hotel El Djezair
Binnenlandse vlucht van Algiers naar de oasestad Djanet: wit geschilderde dorpen, omgeven door oase van palmbomen – parel van de woestijn.
Logement in Maison d’hôtes.
Het hooggelegen rotsplateau Tassili N’Ajjer staat sinds 1982 op de Unesco’s werelderfgoedlijst vanwege de vele rotstekeningen, waarvan sommige meer dan 12.000 jaar oud zijn. Duizenden tekeningen en gravures laten o.a. menselijke figuren, olifanten, giraffes, neushoorns, struisvogels en ook koeien en geiten zien.
Logement in Djanet Maison d’hôtes.
Van Djanet naar Essendilene, een canyon die gekend is voor zijn enorme biodiversiteit.
Logement in Djanet Maison d’hôtes.
De zandduinen bij de prachtige site Tikoubaouine, waar de natuur prachtige gevormde rotsbogen heeft gestileerd en vreemde obelisken van zandsteen te vinden zijn.
Hoge rotspieken en grotschilderingen in Timras/Timghas (tanden) genoemd naar de vorm van de berg.
Transfer naar de luchthaven, binnenlandse vlucht naar Algiers.
Logement in Hotel El Djezair.
Djamila: op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De romeinse ruïnes zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven en zijn gecentreerd rond het forum van de Harsh. Prachtige mozaïeken te bewonderen in het lokale museum.
Timgad, de oude Romeinse kolonie van Thamugadin (gesticht door keizer Trajanus) staat eveneens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De tempel gewijd aan Jupiter is even groot als het Pantheon in Rome.
Logement in Timgad: Trajan Hotel.
Lambese, met een bezoek aan het Principia, het hoofdkwartier van de legioensoldaten van het Romeinse militaire kamp.
Onderweg stoppen we bij het Madracen, het cilindervormige Numidisch mausoleum (148 v.Chr.).
Rit terug naar Constantine, gelegen op de duizelingwekkende kloof, uitgesleten door de rivier de Rummel.
Logement in Hotel Protea Marriott.
Constantine: bezoek aan de stad en het archeologisch museum. Als de rijkste en meest bloeiende stad van Numidië speelde de Constantine al in de klassieke oudheid een belangrijke rol.
De Romeinse ruïnestad Tiddis, gelegen op een kale berghelling, zo’n 30 km van Constantine, is misschien wel de meest indrukwekkend gelegen van alle Romeinse sites in Algerije. De ruïnes zelf zijn echter nogal verweerd en kunnen niet tippen aan sommige van de bekendere Romeinse steden in deze streek.
Ghardaia is gelegen in het Sahara-gebied in de M’Zab-vallei. Deze vormt een unieke habitat, helemaal anders dan de rest van Algerije en eveneens van de Sahara.
Logement in Mizab Hotel Ghardaia.
Een volledige dag gewijd aan bezoeken van de versterkte nederzettingen van de mozambite Pentapolis, met Ghardaia als belangrijkste centrum. De oude stad oogt bijzonder mooi met smalle gekleurde huisjes. Le Corbusier haalde hier zijn inspiratie voor zijn werk in Frankrijk.
Logement in Mizab Hotel Ghardaia.
Binnenvlucht naar Algiers en transfer naar het hotel.
Afhankelijk van het aankomstuur nog een stadsbezoek.
Logement in Hotel El Djezair Alger.
Bezoek aan Jardin d’Essai en het Monument voor de Martelaren met de kabelbaan.
Na de lunch, wandeling in de oudste en minst toeristische buurt van Algiers: de Kasbah, gebouwd tussen 1516 en 1830.
Logement in Hotel El Djezair Alger.
In de voormiddag rit naar Cherchell (±95 km), ooit de hoofdstad van Mauretania en één van de belangrijkste bondgenoten van het Romeinse Rijk. De Griekse en Romeinse beelden in het museum behoren tot de mooiste van Noord-Afrika. Bezoek aan het archeologische museum.
In de namiddag bezoek aan Tipaza, een Punisch- Romeins- Byzantijnse stad gekend voor zijn amfitheater, spa’s en restanten van de grootste christelijke basiliek in Romeins Noord-Afrika. Het museum herbergt een schat aan onder andere mozaïeken en prachtig gesculpteerde sarcofagen.
Terugkeer naar Algiers met onderweg een stop aan het Koninklijk Mausoleum (3de eeuw v. Chr.) van de Mauretaanse vorst Juba II en zijn echtgenote Cleopatra Selene II.
Logement in Hotel El Djezair Alger.
Ontbijt en check-out.
Transfer naar de luchthaven van Algiers.
10u – 13u35 Algiers – Parijs CDG met AirFrance (uren onder voorbehoud).
Met minibusje naar België (nog niet inbegrepen in de prijs).
Wenst u een reismap te ontvangen met het gedetailleerde programma, praktische informatie en een inschrijvingsformulier van deze reis, vul dan dit formulier in.