Inloggen

Aanmelden

U kan onze site volledig bezoeken zonder een profiel aan te maken..Voor reserveringen dient u wel een profiel te hebben. U kan daarmee ook online de betalings-status en bevestigingen nakijken.
Gebruikersnaam*
Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord*
Voornaam*
Familienaam*
Email*
Telefoon*
Land*
Straat*
Nummer*
Postcode*
Gemeente*
* Door het aanmaken van een profiel gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Heeft u reeds een profiel?

Inloggen

Inloggen

Aanmelden

U kan onze site volledig bezoeken zonder een profiel aan te maken..Voor reserveringen dient u wel een profiel te hebben. U kan daarmee ook online de betalings-status en bevestigingen nakijken.
Gebruikersnaam*
Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord*
Voornaam*
Familienaam*
Email*
Telefoon*
Land*
Straat*
Nummer*
Postcode*
Gemeente*
* Door het aanmaken van een profiel gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Heeft u reeds een profiel?

Inloggen

Den Haag: Escher + Vlaamse expressionisten (Kunstmuseum) – Rinus Van de Velde (Voorlinden)

VOLGEBOEKT
Vanaf50 €
VOLGEBOEKT
Vanaf50 €
Reservatieformulier
Een vraag?
Een vraag over deze reis?
Reserveer nu
22/04/2023
Maak uw keuze
  • Busrit, opstapplaats Gent DampoortTijdstip: 08:15
  • Busrit, opstapplaats WaasmunsterTijdstip: 08:40
  • Busrit, opstapplaats Antwerpen, Crown PlazaTijdstip: 09:05
  • Busrit, opstapplaats P + R St-JobTijdstip: 09:20

Reserveer nu

Opslaan in verlanglijstje

Adding item to wishlist requires an account

279

Waarom reizen met Art Travel?

  • Bijzondere bestemmingen
  • Kleine groepen
  • Ervaren gidsen
  • Inhoudelijke begeleiding

Een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren. Wij zijn een ervaren team en hebben altijd tijd voor u.

Meerdaagse reizen:
056 62 77 27
reizen@art-travel.be


Daguitstappen:
09 233 37 70
dag@art-travel.be

1 dag
22 april 2023

VOLGEBOEKT

Den Haag: Escher + Vlaamse expressionisten (Kunstmuseum) - Rinus Van de Velde (Voorlinden)

In het Kunstmuseum bezoeken we de tentoonstelling ‘Escher – Andere wereld’. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. De wisselwerking tussen Eschers prenten en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh creëert zowel een unieke beleving als een uitdieping van Eschers werk. Eschers prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is, net als dat van het duo Gijs Van Vaerenbergh, een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. Waar Escher dit doet op papier, doet Gijs Van Vaerenbergh dit aan de hand van ruimtelijke installaties. Voor deze tentoonstelling, waarin een doorsnede van het oeuvre van M.C. Escher centraal staat, bedacht Gijs Van Vaerenbergh ruimtevullende interventies die met een hedendaagse blik naar het werk van Escher kijken. De ingrepen bestaan uit sculpturale associaties met onder meer lichtheid en zwaarte, tijdelijkheid en eeuwigheid, onmogelijke architectuur en oneindigheid; thema’s die ook centraal staan in het werk van Escher. Deze unieke wisselwerking schijnt nieuw licht op de geliefde en veelzijdige kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die 125 jaar na zijn geboorte wereldwijd nog steeds een bron van inspiratie is.

Eveneens in het Kunstmuseum  loopt de tentoonstelling Vlaams expressionisme – Heerlijke herinneringen. Deze  geeft tegelijkertijd een overzicht van de Belgische schilderkunst aan het begin van de 20ste eeuw, met naast schilderijen van Gustave De Smet en Frits Van den Berghe ook werken van onder meer Jozef Cantré (1890-1957), Constant Permeke (1886-1952) en Edgard Tytgat (1879-1957). Zij behoren tot de belangrijkste schilders van wat in de jaren 1920 het ‘Vlaamse expressionisme’ wordt genoemd, en brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun individuele oeuvres zijn eigenzinnig maar vertonen samenhang in stijl en visie, zoals de vereenvoudiging van vormen, een sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid. In deze tentoonstelling staat vooral dit kleurrijke en ondeugende karakter van de Vlaamse expressionisten centraal. 

Vrij bezoek. Uw ticket is gereserveerd en is geldig voor het ganse museum.

In Museum Voorlinden vloeien fictie en realiteit, maar ook woorden en beelden  samen in het werk van Rinus Van de Velde (1983). Met tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films bouwt deze Belgische totaalkunstenaar de absurdistische verhalen na die zich in zijn hoofd afspelen. Voor zijn solotentoonstelling The Armchair Voyager bij Voorlinden ‘leent’ hij daarbij werken uit de museumcollectie. Bijvoorbeeld van Kaari Upson, René Magritte en Rodney Graham. Rinus Van de Velde is een ware ontdekkingsreiziger, maar wil daarvoor zijn atelier niet verlaten. Dat hoeft ook niet, want hij verzamelt daar foto’s en knipsels, kijkt documentaires en leest (kunstenaars)biografieën en boeken over filosofie en kunstgeschiedenis. Dagdromend brengt hij deze inspiratiebronnen samen tot surrealistische verhalen, waarbij hij vaak in de huid van een ander kruipt. Van de Velde legt zijn gedroomde reizen en ontmoetingen vast met pastelkrijt- of houtskooltekeningen. Hij maakt ook keramieken asbakken vol verhalen en bouwt zijn dromen na met kartonnen en houten decors, die hij gebruikt voor zijn tekeningen en films. De diversiteit van het oeuvre van de Belgische kunstenaar komt duidelijk terug in zijn tentoonstelling bij Voorlinden.

Mis zeker niet de film Head to Head waar Herwig Ilegems (1962) een letterlijke tête-à-tête met verschillende dieren heeft. Hij legt voorzichtig zijn voorhoofd op de snavel, neus of het voorhoofd van een dier. Laat die dit toe? Ilegems heeft geen idee. Hij wil het dier niet dwingen en probeert daarom eerst een vertrouwensrelatie te laten ontstaan. In de vertederende korte film zie je hoe hij zich laat troosten door een struisvogel, neusje-neusje doet met een alpaca en de hoorns van een stier probeert te ontwijken.

Vrij  bezoek. Uw ticket is geldig voor het ganse museum.
Het museum is open tot 17 uur.

Prijzen

Busreis

50

Ticket

Kunstmuseum
16

Ticket

Voorlinden
20
Opstapplaatsen
Gent, parking Dampoortstation08u15
Waasmunster: E17 - afrit 1308u40
Antwerpen, Bushalte Crown Plaza 09u05
St-Job, P + R 09u20
Terugreis17u15