Inloggen

Aanmelden

U kan onze site volledig bezoeken zonder een profiel aan te maken..Voor reserveringen dient u wel een profiel te hebben. U kan daarmee ook online de betalings-status en bevestigingen nakijken.
Gebruikersnaam*
Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord*
Voornaam*
Familienaam*
Email*
Telefoon*
Land*
Straat*
Nummer*
Postcode*
Gemeente*
* Door het aanmaken van een profiel gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Heeft u reeds een profiel?

Inloggen

Inloggen

Aanmelden

U kan onze site volledig bezoeken zonder een profiel aan te maken..Voor reserveringen dient u wel een profiel te hebben. U kan daarmee ook online de betalings-status en bevestigingen nakijken.
Gebruikersnaam*
Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord*
Voornaam*
Familienaam*
Email*
Telefoon*
Land*
Straat*
Nummer*
Postcode*
Gemeente*
* Door het aanmaken van een profiel gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden.

Heeft u reeds een profiel?

Inloggen

Musea in Thüringen en Saksen

VOLZET
Vanaf1.650 €
VOLZET
Vanaf1.650 €
Een vraag over deze reis?
Opslaan in verlanglijstje

Adding item to wishlist requires an account

1401

Waarom reizen met Art Travel?

 • Bijzondere bestemmingen
 • Kleine groepen
 • Ervaren gidsen
 • Inhoudelijke begeleiding

Een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren. Wij zijn een ervaren team en hebben altijd tijd voor u.

Meerdaagse reizen:
056 62 77 27
reizen@art-travel.be


Daguitstappen:
09 233 37 70
dag@art-travel.be

5 dagen / 4 nachten
21 augustus 2024
Deelnemers: Min. 12 - Max. 16 deelnemers

VOLZET

Musea in Thüringen en Saksen

Minder gekende musea in het voormalige Oost-Duitsland bieden een mooi overzicht van de Duitse kunst van het Keizerrijk, de Weimar republiek, het Derde Rijk en de kunst van de DDR.

Op onze reis in de deelstaten Thüringen en Saksen volgen we het spoor van het Duits expressionisme, van een verborgen muurschildering van Erich Heckel in Erfurt tot een van de grootste Otto Dix verzamelingen in Chemnitz, de voormalige Karl-Marx-Stadt. We maken kennis met het belangrijkste laboratorium voor de moderne kunst, het vroege Bauhaus in Weimar, en het voormalige atelier van Lyonel Feininger in de Moritzburg in Halle. Tevens houden we halt in Dresden, de bakermat van die Brücke en de geboortestad van Gerhard Richter. In Dresden bevinden zich ook de 19de-eeuwse voorlopers van het modernisme (Albertinum) en de Alte Meister (Zwinger), die uiteraard ook op het programma staan.

Lieven Van Den Abeele is curator van de Erich Heckel-tentoonstelling die vanaf oktober 2024 loopt in het MSK Gent. Hij is dan ook de ideale persoon om deze reis rond het Duits expressionisme te begeleiden.

 

Woensdag 21 augustus 2024

Vertrek met autocar  met opstapplaatsen in Gent, Waasmunster en Antwerpen (andere opstapplaatsen te bespreken).

Rit naar Erfurt (650 km.) en een bezoek aan het Angermuseum, dat ‘De fasen van het leven’ herbergt, een muurschildering van Erich Heckel (1923/24). Het museum is vooral bekend om zijn middeleeuwse kunst uit Thüringen (retabels uit de 14de, 15de en 16de eeuw ; Piëta van de meester van de sarcofaag van de H. Severus ; schilderij van Hans Baldung Grien over de Schepping).

Verder naar Weimar (25 km.) en logement in Elephant Hotel ****

Donderdag 22 augustus 2024

Volledige dag bezoeken in Weimar.

Het Museum Neues Weimar is een museum voor kunst en design uit de periode rond 1900. De collectiepresentatie is opgebouwd rond de figuur van Henry Van de Velde, Harry Graf Kessler en Friedrich Nietzsche. Naast werk van Rodin, Monet en Beckmann bezit het een mooi ensemble Belgische kunst met een beeld van George Minne en een schilderij van Théo Van Rysselberghe. 

Het Bauhaus-museum is gewijd aan de belangrijke rol van de stad bij het definiëren van de beweging in de 20e eeuw. Het werd geopend in april 2019 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Bauhaus. Het gebouw werd ontworpen door architect Heike Hanada. De witte minimalistische kubus representeert meteen de stijl waar Bauhaus voor staat. Onder een selectie van permanente en tijdelijke tentoonstellingen, beschikt het Weimar Bauhaus-museum over de oudste verzameling Bauhaus-schatten ter wereld, persoonlijk verzameld door Walter Gropius zelf.

Vrije tijd voor bezoek aan de Bauhaus gebouwen of het Goethe Nationalmuseum (ter plaatse af te spreken).

Logement in Elephant Hotel.

 

Vrijdag 23 augustus 2024

Rit naar Chemnitz (130 km.).

Het Museum Gunzenhauser toont de verzameling van de Dr. Alfred Gunzenhauser, een galerist uit München. Deze bestaat uit meer dan 300 werken met de focus op de eeuwwisseling van 1900, het Expressionisme, de Nieuwe Zakelijkheid en de Abstrakte kunst uit de 20ste eeuw. Met een zeer uitgebreide collectie werken van Otto Dix en tevens van Alexej von Jawlensky, beschikt het museum over een van de grootste verzamelingen ter wereld van beide kunstenaars.

De Kunstsammlung am Theaterplatz herbergt werken van de Brücke-kunstenaars, waaronder een groot aantal van Karl Schmidt-Rotluff (geboren in Chemnitz), Erns Ludwig Kirchner en Ernst Heckel. De kunstenaars Caspar David Friedrich, Max Slevogt, Lovis Corinth, Edvard Munch en Georg Baselitz zijn eveneens vertegenwoordigd, alsmede sculpturen van Edgar Degas, Aristide Maillol en Tony Cragg.

De Villa Esche, die in 1902/1903 door Henry van de Velde werd ontworpen voor de kousenfabrikant Herbert Esche uit Chemnitz, geldt als architectonisch meesterwerk van het Nieuwe Bouwen en als monument van Europese klasse. De villa in Jugendstill is een hoogtepunt op de Europese Henry van de Velde-route. Het is tevens de locatie van het eerste Henry van de Velde-museum in Duitsland.

Verder naar Dresden (75km.) en een wandeling in het historisch centrum: Semperopera, Frauenkirche, Hofkirche en het Slot.

Logement in Hotel Steigenberger ****

Zaterdag 24 augustus 2024

Volledig dag in Dresden.

De Gemäldegalerie Alte Meister toont de schilderijenverzameling die August de Sterke en zijn opvolger August III hebben aangelegd. Het is een van de grootste collecties ter wereld, met meesterwerken uit de Italiaanse renaissance en barok evenals doeken van Vlaamse en Hollandse schilders uit de 17de eeuw. Werken van Rembrandt, Jan Van Eyck, Vermeer, Holbein, Dürer, Rafaël, Titiaan, Velàzquez en zo veel meer…

Het Albertinum biedt  plaats aan twee musea met kunst uit de negentiende en de twintigste eeuw:

 1. De Galerie Neue Meister toont werken van de romantiek tot de huidige tijd, onder meer van:  Manet, Monet, Degas, Gauguin, Kirchner, Klimt, Dix, Liebermann, Friedrich, Baselitz, Polke en Richter. Van deze laatste kunstenaar (Dresden – 1932) toont het museum werken in twee zalen
 2. In de Skulpturenhalle komen  alle periodes van de klassiek-moderne beeldhouwkunst  aan bod.

Logement in Hotel Steigenberger ****

Zondag 25 augustus 2024

Rit naar Halle (150 km.).

De Staatliche Galerie Moritzburg heeft de mooiste kunstcollectie van Saksen-Anhalt in huis. De Duitse schilderkunst uit de 19de en 20ste eeuw omvat topwerken uit de romantiek, het impressionisme en het expressionisme. De beweging ‘Die Brücke’ is vertegenwoordigd met werken van Müller, Kirchner, Heckel en Schmidt-Rottluff. Daarna worden de voorlopers van de abstracte kunst voorgesteld: Kandinsky en Feininger. De afdeling beeldhouwkunst etaleert werken van Barlach en Lehmbruck.

Terugrit naar België (650 km.).

Richtprijs2-persoonskamer

prijs per persoon
16501-persoonskamer

prijs per persoon
1950
Inbegrepen
 • Busreis
 • Hotel
 • Ontbijt
 • Toegangsgelden
 • Begeleiding
Begeleiding

Lieven Van Den Abeele

Kunsthistoricus

Wenst u een reismap te ontvangen met het gedetailleerde programma, praktische informatie en een inschrijvingsformulier van deze reis, vul dan dit formulier in.